onsdag 4 januari 2017

Om förenadedjur

Vi går inte med på den falska uppdelningen “människor och djur”. Människor tillhör djurriket likaväl som grisar och vargar gör det. Vi människodjur ger ofta mat och hem till de andra djuren. Men de andra djuren ger oss lika mycket i form av kärlek, respekt och trynavtryck.

förenadedjur är ingen tillfällig flyktingsluss där enstaka djurindivider bara kommer och går. Tillsammans försöker vi skapa oss en långsiktig och trygg tillvaro. I motsats till djurhem som konstitueras genom sina mänskliga föreståndare och medlemmar så är förenadedjur en djurhamn där djuren är basen och människorna personal inom den kärleksfulla “långvården”.

Aristoteles sa att människan är ett socialt djur. förenadedjur säger att vi snarare är ett zoocialt djur; dvs ett djur som trivs bland andra djur. Som skrivande människa inom förenadedjur umgås jag mer med andra djur än med människodjur. Mina äldsta vänner är fyrbenta snarare än tvåbenta; kafferep och långbänkar är sällsyntare hos oss än balsnören och direktmatning. Vi ser varje djurindivid som unik och värdefull. Hos oss får alla chansen att finnas till för sin egen skull.

Människan har rättigheter men resten av jordlingarna har inga eller få rättigheter. Människorna har med makt tagit rätten över andra djur, de har tagit rätten att utnyttja dem, förlöjliga dem, sälja dem, mörda dem och äta dem.
Bara för att vi alltid har utnyttjat, mördat och ätit andra djur, så behöver inte det betyda att det är rätt. Inom moralfilosofin kallas detta för det Naturalistiska Misstaget: Man kan inte gå från ett ÄR till ett BÖR! Någon gång måste människan inse att hon/han inte ensam ska fördela tillgångarna här på planeten.
Vi i förenadedjur vill att människor ska förstå att de andra djuren bör uppmärksammas och värderas på samma sätt som vi värderar andra människor. Vi vill att människodjuren ska bli zoociala med de andra djuren.

förenadedjur har funnits sedan 1996 då vi skapade en ny stig in och ut ur djurrättsrörelsen som grundade sig på att kampen borde kämpas inte bara för de icke-mänskliga djuren utan även med dem. De andra djuren har såååå mycket att ge oss inskränkta och fördomsfulla homo sapiens.

Djurkalendern har förenadedjur givit ut sedan 1999. Det är vår möjlighet att få in pengar till djurens mat och vård. Dessutom försöker vi på ett estetiskt och intressant sätt sprida information om djurförtrycket i samhället. Förutom att Djurkalendern är den mest spirituella och alternativa kalendern på marknaden, så är det även en stödkalender till djuren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar